fbpx

MATIS

ISTORIJAT

“MATIS” DOO Ivanjica je proizvođačka firma, nastala iz matične firme TIS osnovane 1993. godine. Osnovna delatnost firme TIS je uvoz, distribucija pločastih materijala i okova za nameštaj. Sa svojom razgranatom mrežom distributivnih centara (Ivanjica , Nova Pazova, Kragujevac, Niš) lider je u distribuciji na području Srbije i Crne Gore. Kao generalni distributer firmi Egger, Kronospan, Falco (proizvođači pločastog materijala) kao i Blum, Emuca (proizvođači okova ) i proizvođača kant traka i lepkova Hranipex (Česka republika), svoje bonitete prenosi i na proizvodnu firmu Matis. Ovom sinergijom distributerske firme TIS i serijske proizvodnje Matis-a dobijene su najniže moguće cene repromaterijala renomiranih evropskih dobavljača.

Firma Matis pocinje sa radom 2002. godine i koncipirana je prema evropskim standardima , kako u organizacionom, tako i u tehničko-tehnološkom smislu. Firma upošljava preko 1000 zaposlenih, čija je prosečna starost 30 godina. Glavnu snagu firme čini stručan, obrazovan i kvalifikovan kadar, raspoređen za određene sektore, sa posebnim osvrtom na sektor tehničke pripreme koja je zadužena za projektovanje novih proizvoda, kontinuiranu kontrolu kvaliteta kao i na kontrolu kvaliteta završnog proizvoda. Proizvodni program firme, predstavlja serijska proizvodnja svih vrsta pločastog nameštaja. Sve proizvode karakteriše vrhunski kvalitet, izuzetno pristupačne cene i savremen dizajn. Kao adekvatna potvrda ovakvih tvrdnji o kvalitetu proizvoda govori to, da su svi proizvodi atestirani na Šumarskom fakultetu u Beogradu i da su ocenjeni sa najvišom mogućom ocenom Q1. O oceni i dizajnu govori sam po sebi proboj na gusto tržište domaćih proizvođača nameštaja, ostvareni kontakti i poslovi izvoznog karaktera, koji sada čine 60% proizvodnje. Zemlje u kojima Matis izvozi svoj nameštaj su Češka, Slovačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Grčka, Belorusija, Bugarska, Rusija… Ovakav uspeh i napredak ostvaren je na bazi početne strategije obezbeđenja kvalitetnih inputa proizvodnje, visoko sofisticiran i tehničko-tehnološki unapređen mašinski park; visoko stručan i stečenim iskustvom pouzdan personalni sektor, adekvatno selektiran, organizovan i raspoređen; ekspeditivan priliv potrebnog repromaterijala sa niskom ulaznom cenom, sigurnosno i tehnički optimalizovani uslovi rada (radni prostor, magacinski kapaciteti), kvalitetna komercijalna i tehnička distribucija proizvoda, stalni kontakti i uvođenje savremenih trendova i dizajna.

Dalji razvoj firme uslovljen je potrebama kupaca i kretanjima na tržištu, pa firma širi svoje proizvodne programe i prerasta u MATIS GROUP, u okviru koga posluju 4 proizvodne fabrike:

 • MATIS – fabrika nameštaja od pločastih mateijala,
 • MATIS WOOD – fabrika nameštaja od masiva,
 • MATIS MEBL – fabrika tapaciranog nameštaja i
 • MATISAN – fabrika dušeka.

MATIS GROUP je na tržištu već poznat i priznat kao partner sa najbogatijim i najpotpunijim asortimanom, što potvrđuju naši sve brojniji velekupci u zemlji i inostranstvu, a kompletna ponuda se, osim u veleprodaji, plasira i kroz preko 27 MATIS maloprodajnih salona širom zemlje. „Oseti razliku“ slogan je po kome smo prepoznatljivi.

PROIZVODNJA_09-1024x812

LOKACIJA I INFRASTRUKTURA

Poslovne prostorije, proizvodne hale i magacinski prostori nalaze se u Ivanjici, u industrijskoj zoni, naselje Senjak. Proizvodnja se obavlja u četiri proizvodne linije, koje raspolažu sa najsavremenijim mašinama za rezanje, kantovanje i bušenje, oko kojih je formiran veliki manipulativni prostor za dovoz reprodukcionog materijala kao i za otpremu gotovih proizvoda. Lokacija je ulicom povezana sa magistralnim putem Čačak Ivanjica. MATIS je projektovan da isprati najsloženije zahteve tržišta. Projektovan kao fleksibilni tehnološki sistem, omogućava proizvodnju velikog broja raznorodnih proizvoda u manjim ili većim serijama, sa maksimalnom produktivnošću u oba slučaja. Kompletan podsistem mašina sastoji se isključivo od kompjuterski upravljanih mašina renomiranih svetskih proizvođača. Podsistem mašina integrisan je sa transportnim sistemima tako da su vremena obrade i pomoćna vremena minimalizovana, što donosi trenutno najvišu produktivnost u industriji nameštaja. Trenutno se tehnološki sistem sastoji od 4 proizvodne linije (6000m²) koje se svake godine, prateći svetske trendove, dopunjuju ili menjaju isključivo novim mašinama većeg kapaciteta i sa većim stepenom automatizacije proizvodnog procesa.

Upravljnje kvalitetom proizvoda vrši se, kako procesnim kontrolama kvaliteta od strane kontrolora kvaliteta uzorkovnjem, tako i izlaznom kontrolom gotovih proizvoda.
Proizvodni program čini proizvodnja:
 • kuhinja
 • komoda
 • predsoblja i cipelara
 • nameštaja za dnevne boravke
 • nameštaja za spavaće sobe
 • nameštaja za dečije sobe
 • kuhinjskih stolova i stolica
 • garderobera…

Organizacija proizvodnog procesa sadrži:

 • proizvodnju (rezanje, kantovanje, bušenje, tehn.priprema elemenata za montažu)
 • pakovanje elemenata
 • montažu nameštaja

Proizvodnja raspolaže visokoproduktivnim CNC mašinama.

Nakon obavljenih operacija rezanja, kantovanja i bušenja, elementi se proveravaju i pakuju u kartonske kutije. Kutije se lepe papirnom trakom i na svakoj kutiji je odgovarajuća nalepnica sa bar kodom, koja sadrži sve potrebne informacije u vezi elementa (dimenzije elementa, dimenzije paketa, težinu paketa, slika). Okov za elemente se pakuje u posebne kutije, u koje se pored okova stavljaju i šeme montaža.

I NA KRAJU…

Privredno društvo “MATIS” DOO Ivanjica planira da raspoloživi kapacitet koristi u potpunosti, da se bori za svakog kupca, kako kvalitetom, tako i asortimanom svojih proizvoda, kao i poštovanjem rokova ugovorenih poslova. Još jedna u nizu potvrda o kvalitetu Matisovog nameštaja je diploma sa Beogradskog sajma nameštaja 2011 godine.

Nagrada na Beogradskom sajmu 2011. godine za najkvalitetniji proizvod u robnoj grupi namestaj za mlade. Od mnogobrojnih nagrada izdvajamo nagrade 2007. godine za Biznis partnera godine 2011. godine Pro biznis lider. Za najuspesnije srednje preduzece u Srbiji 2012. godine Pro biznis lider. Ponovo je Matis najbolje srednje preduzece u Srbiji po oceni lista Vecernje Novosti, Pro Credit banke i Ministarstva finansija. 2014. godine Zlatni ključ na međunarodnom sajmu nameštaja u Beogradu za najkvalitetniji proizvod u kategoriji-Namaštaj za odmor, nagrađena je modularna garnitura Style.